dinsdag 19 november 2013

Schrijven in het eerste leerjaar

1 van de vele voldoeningen in het eerste leerjaar is toch wel dat de meisjes op het einde van het schooljaar kunnen schrijven. Het is ook één van mijn favoriete dingen om de kinderen aan te leren.
We starten altijd met een opwarming van de handjes en de vingers. Dat is nodig om de pols vlotter te laten bewegen en geen krampen in de vingers te krijgen bij het vasthouden van het schrijfpotlood.



Vervolgens vertel ik een kort verhaaltje over professor Odette die met haar letterkever op zoek gaat naar andere letterkevertjes. Het kevertje dat ze vinden, draagt op zijn rug de letter die we gaan leren schrijven.
We schrijven de letter in de lucht, op de bank en op uitwisbare schrijfblaadjes.

En dan komt het...een moment waar ik zo van kan genieten : de meisjes zijn geconcentreerd bezig om mooi en juist te schrijven. Met een mooi schrijfliedje op de achtergrond gaat het helemaal vlotjes en komt er in een drukke klas een 'zen' gevoel naar boven.
Ondertussen heb ik de tijd om bij iedereen een kijkje te gaan nemen en te helpen waar nodig.
Dit moment wil ik graag met jullie delen! Kijk maar naar het filmpje.



maandag 11 november 2013

Koekjes bakken tijdens hoekenwerk 3

Een nieuwe kern bij taal = een nieuw hoekenwerk.
Dit hoekenwerk heeft zeker en vast een reeks van activiteiten waar de kinderen erg van gaan houden (en niet alleen de kinderen...)!
Ze leren namelijk een aantal woordjes waar we echt iets mee kunnen doen in de klas zoals zeep en koek.
Zo kunnen ze bij juf Stefanie zeepjes maken aan de hand van een stappenplan.
Op het einde zal elk kind een 3-tal zelfgemaakte stukken zeep kunnen meenemen naar huis. Oh, wat gaan die kindjes lekker ruiken! :-)
En dan is er ook een hoekje waarbij heel de klas heerlijk gaat ruiken : koekjes bakken.
De kinderen mogen onder begeleiding de ingrediënten afwegen, in een kom doen, alles mixen en vervolgens in bolletjes op de bakplaat leggen. Iedereen leert hier dat koken leuk is en niet moeilijk hoeft te zijn.
En superleuk is dat ze met hun vingers het deeg van de kloppers mogen strijken om er eens van te proeven.
De koekjes gaan in een zakje mee naar huis zodat heel het gezin er mee van kan genieten.
Op 25 minuutjes kan elk kind toch 3 à 4 koekjes maken.
Zin in meer? Vraag gerust het recept en probeer het zelf ook maar eens.

woensdag 6 november 2013

Bert de verhalensprokkelaar

Een tijdje geleden mochten we in De Kroon gaan luisteren naar Marjolein die haar boek 'Tram BXL' kwam voorstellen aan ons. Een fantastisch zoekboek waarbij ze ook zichzelf, haar man en haar dochtertje in het boek getekend had. Geweldig toch he!?
Ik ben altijd wel jaloers geweest op mensen die zoveel creativiteit hebben om zelf boeken te tekenen en te schrijven.
En nu...nu is het onze beurt om zelf een boek te maken!
We kregen voor de vakantie reeds de eerste workshop waarbij de kinderen op een begeleide manier tekeningen maakten. De meisjes moesten in duo's bij een groot papier gaan zitten en vervolgens tekeningen maken. Deze tekeningen begonnen aan de rand van het blad en bij elke nieuwe tekening gingen de meisjes wat dichter en dichter naar elkaar toe. Op het kruispunt werd dan verwisseld van plaats en mochten ze in elkaars tekening verder tekenen.
Bij dit eindresultaat werd dan een verhaal bedacht. We maakten daar een korte schets van om ons verhaal niet meer te vergeten en namen dit mee naar de klas.

Gisteren was het zo ver : de meisjes werden ondergedompeld in een wereld vol verhaaltjes van Bert.
Hij verzint zelf verhaaltjes maar vraagt ook aan mensen naar hun verhalen. Zo verzamelt hij steeds meer verhalen.  Heel zijn huis ligt vol verhalen, zelf in zijn bad!
Maar gelukkig had hij ook nog een plaatsje om naar ons verhaal te luisteren, het mee verder uit te diepen en het mee te nemen naar zijn huis. Dit verhaal zal nu omgetoverd worden tot een kinderboekje.
Over de inhoud van het verhaal ga ik nog niets verklappen...Ik vertel jullie meer als 'ons boek' (leuk om dit te zeggen :-) klaar zal zijn.