dinsdag 22 november 2011

Hmmm...zeep!!




















De kindjes van het 1e leerjaar leren lezen aan de hand van structureerwoorden. Eén van deze woorden die ze onlangs leerden was 'zeep'. Om dit woord ook wat meer te laten leven in de klas, leek het mij een leuk idee om eens zeep te maken.Natuurlijk had ik dat nog nooit gedaan, dat was weer een idee dat plots gekomen was... (typisch juf Nena zeker?)

Het was moeilijk met 22 kindjes om hen allemaal tegelijk te kunnen helpen, maar met een beetje geduld van iedereen is dat toch zeer goed gelukt! Fijn dat alle meisjes zo enthousiast waren en dat ze elkaar goed gingen helpen. Wat een lieve kindjes heb ik toch! Iedereen is met een zakje zeepjes naar huis vertrokken. Amai, die gaan hun handjes nogal kunnen wassen. :-)

Hoe zijn we nu te werk gegaan? Wel, zo : 100g zeepvlokken in een zakje, een donkere badshampoo erbij, goed kneden tot het een stevige bol wordt, vormpjes uitdrukken en laten drogen. (Je hoeft het niet in een zakje te doen, maar dan wordt het minder een 'boeltje'.) Een recept verkregen van juf Katia! Dank u wel! Dat ga ik volgend jaar zeker terug maken.

Koekjes bakken voor de grootouders.




Op een jaar tijd komen er wel een aantal feesten aan bod : kerstmis, grootoudersdag, pasen, moederdag, vaderdag,... Wat moet je toch altijd gaan maken in de klas?? Bij juf Nena komt dat altijd op het laatste moment in haar hoofd op en dan moet het ook zijn zoals ze het in gedachten heeft. En deze keer was het : koekjes bakken! Ik dacht dat er op school wel een oven zou zijn in de keuken...MAAR : die oven werkte niet!

Juf Katia lachte heel de tijd met mij omdat ik alles altijd zo op het laatste moment doe, maar ze heeft mij toch goed geholpen. Ze wist namelijk dat juf Greet wel een oventje in haar klas had en duwde mij in haar klas binnen om het te gaan vragen. En met succes! We mochten het oventje van de lieve juf Greet lenen...Joepie!

Per groepjes van 4 mochten de kindjes telkens bij mij komen bakken. Dat was erg fijn want iedereen kon echt meewerken. Ze moesten chocolade in stukjes snijden, suiker en een eitje in de kom doen, het bakmeel zeven (nu weten ze eindelijk wat een 'zeef' is, want dat kwam veel aan bod in ons taalboekje), mixen en het deeg in bolletjes op de bakplaat leggen. Een echt zelfgemaakt geschenkje voor onze grootouders! Met liefde gemaakt, dat smaakt!?
De final touch : de koekjes laten garen in het oventje van juf Greet. Iedereen kon onze koekjes ruiken tot op de speelplaats! Jammer genoeg heb ik de collega's niet kunnen laten proeven omdat er geen koekjes over waren. Reken maar eens uit : 22 kindjes in de klas en elk 6 koekjes...We hebben serieus mogen bakken hoor! Koekjes voor de collega's komen zeker, nog even geduld.














zondag 13 november 2011

Kindjes aan de slag!

In het eerste leerjaar wordt er hard gewerkt! We moeten elke dag rekenen. Eerst oefenen we een beetje op ons mooi toverbord. Dat vinden de meisjes heel leuk! Alle vingers gaan de lucht in wanneer de juf vraagt wie de oefening op het bord wil komen oplossen. Fijn zo een enthousiasme!


Nadien moeten we ook wat werken in ons rekenboek.

Sommigen vinden dat leuk en helemaal niet moeilijk. Bij anderen gaat het niet altijd even vlot. Heel normaal! We zijn allemaal anders waardoor we leren en werken op ons eigen tempo.

Tussen het harde werk door is er ook wel tijd om wat te knutselen.

Zo konden we in Zonnekind als eens ons eigen huis maken door te tekenen, te prikken en te plakken.

Vertellen over de vakantie

Iedereen vertelt graag wat ze gedaan heeft tijdens de vakantie, maar met 22 kindjes in de klas wordt het wel erg lang om naar elkaar te blijven luisteren.
Daarom werd het vertelmoment in groepjes georganiseerd.
Eerst moesten ze gaan meten want de kleinste van de klas mocht eerst vertellen, een beetje groter mocht 2e, ... de grootste van het groepje laatst.

Telkens wanneer de juf een belsignaal gaf, was de volgende van de groep aan de beurt om te vertellen. Zo kwam iedereen uitgebreid aan bod!

Er waren vele verhalen te horen : Camille had een mooie pauw gezien, Zeynep was op vakantie geweest en Dina was verhuisd!

Het is weer een fijne vakantie geweest.